Er du sikker på dit password?

Denne nyhed er publiceret den 30. January 2019

Brugernavn og password er en vigtig del af informationssikkerhed. Du kan selv gøre rigtig meget for at sikre dig.

Passwordvejledning

Forskellige passwords til dine forskellige kontiBenyt ikke det samme brugernavn og password til dine forskellige konti. Husk at skifte standard passwords ud, når du oprettes som bruger i nye systemer.

Gode råd til at finde på passwords

Tænk på en sætning og lav den om til et password ved at forkorte den:
F.eks. ”Der er et yndigt land. Det står med brede bøge” = dEeYl.DSmBb

• Bland gerne store og små bogstaver sammen. Husk ikke kun at bruge det store bogstav i starten af dit password
  • Brug gerne tilfældige ord, som du nemt kan huske. F.eks. ”# Tomat 15 Zebra” = #tOMAt15zebra
  • Sæt ikke ! til sidst i dit password, men flet gerne specialtegn ind tilfældigt
  • Skriv evt. hvert andet bogstav med stort eller vælg at skrive andet bogstav med stort. F.eks ”abrikos % motion 100” = aBrikos%mOtion100
  • Indfør gerne stavefejl med vilje. F.eks ”pludZeligt&hurtigT”

Pas på dine password og skift dem regelmæssigt

Når kriminelle forsøger at lokke passwords fra brugerne, kan de finde på at sende mails, hvor de udgiver sig for en person, som du kender og har tillid til. Typisk vil de anmode dig om, at du indtaster dit brugernavn og password i en besvarelse af denne mail. Du skal derfor være ekstra på vagt, hvis du modtager en mail, hvori du skal oplyse et eller flere af dine passwords.

FastPass

Formålet med FastPass er, at du selv kan løse problemer med dit password uden at skulle kontakte ServiceDesk. Du finder FastPass på nytpassword.varde.dk

Bruger du et af de 10 mest brugte passwords?

Mange benytter passwords, der er populære og nemme at huske. Bruger du et af de 10 mest brugte passwords, bør du skifte det:

2. password
8. sunshine