Ny landsdækkende portal for unge om mental sundhed

Denne nyhed er publiceret den 16. September 2016

Mindhelper.dk er en ny portal om mental sundhed for unge i alderen 13-20 år. Portalen er udviklet i samarbejde med Varde Kommune.

Det står skidt til med unges trivsel.

Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 20 % af danske unge har alvorlige tegn på psykisk mistrivsel.

For mange unge er det svært at tale med mor, far eller venner, når livet gør ondt. De risikerer derfor at gå for længe alene med deres problemer.

Det vil www.mindhelper.dk, der er udviklet i samarbejde med Varde Kommune, være med til at ændre.

”Mindhelper skal give unge viden og råd til, hvordan de kan håndtere de udfordringer og problemer, de møder i hverdagen. På Mindhelper kan unge finde viden om alt fra kæresteproblemer til mobning og spiseforstyrrelser,” siger Jakob Mejlholm, der er projektleder på udvikling af sitet.

Online tilbud til unge gør en forskel

Mindhelper er den første af sin slags i Danmark, men erfaringer fra udlandet viser, at online tilbud kan gøre en forskel.

Mindhelper er særligt inspireret af det australske site Reachout.com, der har været i luften siden 1998.

I 2013 blev der gennemført en stor spørgeskemaundersøgelse blandt de besøgende på Reachout.com.

92 procent af de unge svarede i undersøgelsen, at Reachout havde givet dem den information, de søgte. 66 procent svarede, at sitet havde hjulpet dem med at håndtere deres situation.

Opbakning til Mindhelper fra udvalgsformand

I Varde Kommune er der da heller ingen tvivl, om at Mindhelper er en god ide.

“Vi ser mental sundhed som en forudsætning for at lære og trives, og Mindhelper henvender sig netop til unge, der har brug for viden om udfordringer. Unge, der sørger information, vil typisk bruge nettet som en slags selvbetjeningsløsning i første omgang, og her er det godt, at der nu findes et site, som tager de unge alvorligt,” siger Per Rask Jensen, der er formand i Udvalget for Børn og Undervisning.

“Det er godt for de unge at se, at der er andre jævnaldrende, der tumler med de samme udfordringer og ser nogen, der er kommer videre. Vi håber, at mange unge i Varde Kommune vil anvende sitet til at blive klogere på deres egen situation, få gode råd eller henvisning til andre gode kilder.”

Mindhelper: Bygget med unge – for unge

Siden projektets start har mere end 250 unge været involveret i Mindhelper på workshops. Herudover har projektet haft to faste ungepaneller i Varde og Svendborg.

Thomas Karlsen, der deltager i Mindhelpers ungepanel i Svendborg, siger:

”Jeg vil gerne hjælpe unge, der har det svært, og det kan jeg ved at være med i ungepanelet. Jeg har selv haft det svært, og jeg ville ønske, der var et sted som Mindhelper, jeg kunne have fået råd fra.

Derfor ville jeg være med til at udvikle sitet, så andre unge kan få glæde af det. Der er brug for en portal som Mindhelper. Det er vigtigt, at unge skal kunne få råd og hjælp uden at skulle gå til en lærer, forælder eller anden voksen,” siger Thomas Karlsen.

Få tips og idéer til, hvordan du som fagperson kan bruge Mindhelper

Vil du følge Mindhelper og hjælpe med at få sitet ud til unge? Så tilmeld dig mindhelpers nyhedsbrev for dig, der arbejder med unge.