Nyhedsbrev – september

Denne nyhed er publiceret den 28. September 2015

Når man om nogle år skal skrive Danmarkshistorie, vil der nok også blive et kapitel til september 2015.

Normalt er de store flygtningestrømme i Afrika, Mellemøsten og senest også Sydeuropa noget vi ser i fjernsynet. Men her i september blev det på en anden måde virkelighed, da der pludselig var fyldt med flygtninge ved de danske grænser og på motorvejen og jernbanen gennem Danmark. Ganske vist er det jo kun en lille del af de mange flygtninge, der er kommet herop, men det vidner alligevel om, at Danmark er en del af en større verden, og at vi påvirkes af, hvad der sker rundt omkring.

I den sammenhæng må man sige, at det er en lille ting, at der er indgået forlig mellem fire af Byrådets seks partier om næste års budget – det er en lille ting, at Direktionen har foretaget en nyvurdering af organisationen, som vi vil præsentere i løbet af kort tid.

Sidst på måneden var der et arrangement med Kim Jensen, der tidligere var hjælpetræner på det danske kvindelandshold i håndbold. Jeg tror, vi alle syntes, at det var et meget spændende arrangement, krydret med sjove klip fra de gyldne håndbolddage. I et af klippene ser man træneren give en nøje instruktion om, hvordan de sidste to minutter skal forløbe, hvorefter en af spillerne korrigerer trænerens plan – og det viser sig at være en god ide, for spilleren bringer Danmark til sejr i den pågældende kamp.

Sådan skal det også være i Varde Kommune. Det skal være sådan, at det er legalt – ja, det er en pligt - at komme med gode ideer til kollegerne, også i den anden afdeling. Og det er også en pligt, at man lytter til de gode råd, som man får. Det er god stil. Vi har nemlig et ansvar for at gøre hverdagen for hinanden så god som mulig.

Derfor var det god stil, da der sidst på måneden blev lavet en markering af visionen på Rådhuset – en markering der kaldte på smilet og opmærksomheden, og måske også distraktionen, når mariehønsene kravlede rundt på computer-skærmen.

Det var også god stil, da jeg forleden så en lille pose med småkager og skumfiduser, som en medarbejder havde pakket fint ind til alle sine kolleger i afdelingen – det var at tage ansvar for det gode hold, og det var en hilsen, som man kun kan blive i godt humør af.

Endelig var det god stil, at nogle medarbejdere (samt ægtefæller) stod klar til at hjælpe, da skybruddet i begyndelsen af september satte Rådhuset under vand. Kun en hurtig og tilstrækkelig indsats gjorde, at der ikke opstod større skader. Og derfor skal der lyde en stor tak til de medarbejdere og medarbejder-ægtefæller, som var der, da det gjaldt. Jeg synes, at den attitude siger noget om en holdning til sin arbejdsplads, som jeg håber, at vi aldrig nogensinde mister – nemlig en holdning, hvor man er klar til at ofre sig, når der er brug for det, også selvom opgaven kalder på andre kompetencer, end dem, man normalt bruger på sit arbejde.

En dårlig nyhed fra september måned var Dansk Industris undersøgelse af erhvervslivets tilfredshed med kommunerne. Heldigvis er tilfredsheden steget hos virksomhederne i vores kommune, men ikke så meget som andre steder, så vi er røget tilbage til nummer 27 på listen. Det vidner om, at vi må lægge os yderligere i selen for at være blandt de mest attraktive erhvervskommuner. Så hver eneste gang en virksomhed henvender sig, må vi gøre det ypperste for at have en god dialog med virksomheden, hvor virksomhedens behov skal tilgodeses og hvor vi skal være gode til at finde løsninger. Men er det i øvrigt ikke også sådan, vi skal agere på alle de andre områder, som en kommune har ansvaret for? Nå, heldigvis hører det i øvrigt med, at virksomhederne især er tilfredse med de forhold, hvor vi som kommune har nogle væsentlige opgaver – fx det generelle kommunale serviceniveau og sagsbehandlingen i jobcenteret og på det tekniske område.