Gode råd til informationssikkerhed

Denne nyhed er publiceret den 18. February 2019

Gode råd til, hvordan du kan gøre dit til, at uvedkommende ikke får adgang til fortrolige oplysninger.

Vær opmærksom på folk, du ikke kender

Der er ikke et krav om, at man som medarbejder skal bære ID-kort. Men møder du en person, du ikke kender, bør du tjekke, hvem personen er. Hvis personen ikke hører hjemme på arbejdspladsen eller er gæst hos nogen, så skal man være særligt opmærksom på, om borgeren opfører sig hensigtsmæssigt.

Ryd skrivebordet

Hvis du forlader din arbejdsplads for at gå til møde, frokost, hjem eller andet skal du så vidt muligt rydde dit skrivebord for alle dokumenter med personoplysninger og fortrolige informationer og lægge det i et skab eller en skuffe. Informationer må ikke ligge med den skrevne tekst opad, når skrivebordet forlades, men skal altid vendes med bagsiden opad.

Lås din PC

Du må aldrig forlade din PC tændt uden du har låst den - også selvom du bare skal hente kaffe, på toilettet eller hen for at tale med en kollega. Det gælder også – og i særlig grad – når du f.eks. forlader et kontor/mødelokale, hvor der er borgere tilstede for at hente noget ved printeren eller spørge en kollega til råds.

Spot phishing-mails

Svindlere bruger kendte firmaers logoer og laver hjemmesider, der til forveksling ligner det rigtige firmas, så det ser overbevisende ud for dig som bruger. De lokker også folk til at klikke på et link med konkurrencer som lokkemad.

Filer eller links kan indeholde computervirus eller ransomware, eller det kan være forsøg på at stjæle adgangskoder, kreditkortoplysninger eller andre fortrolige oplysninger (phishing).

Åbn ikke e-mails fra folk, du ikke kender, hvis afsendernavn eller titlen på e-mailen ser mistænkelig ud. Slet dem i stedet for.

Opbevar printede dokumenter sikkert

Du må gerne printe dokumenter ud. Men de skal opbevares, så det kun er dig, der har adgang til dem. Dokumenter må ikke efter brug smides til genbrug, men skal destrueres. Du er altid velkommen til at få dokumenter makuleret på rådhuset. Husk at dokumenter kun bør printes, hvis der er et formål med det.

Brug din arbejdsmail

Når du bruger din @varde-mail, så er du dækket af en lang række sikkerhedsforanstaltninger. Derfor anbefales det, at du altid bruger den, når du sender mails til politikerne, forvaltningerne eller borgerne. Interne mails er nemlig beskyttet på en række områder, der gør det muligt at registrere dem og oplysningerne i dem.

Mistet iPad, mobil eller PC? Kontakt IT-afdelingen

Du må gerne have oplysninger på din iPad, mobil og din PC fra Varde Kommune, men du skal sørge for, at kun du kender passwordet. Hvis du mister din iPad, mobil eller PC, skal du kontakte IT-afdelingen, der herefter kan sørge for at alle data slettes. På den måde sikrer vi, at ingen data kan benyttes af andre.

Behandl mails fra borgere med fornuft

Hvis en borger kontakter dig pr. mail med personfølsomme data, skal du sørge for at behandle dem korrekt. Det vil sige:

• Slet den oprindelige mail eller personoplysningerne i den oprindelige mail, inden du besvarer den.
  • Send ikke mailen videre fra en privat mailadresse. Kopier i stedet teksten til din @varde-mail, hvis den skal sendes videre til forvaltningen.
  • Husk at slette mailen, når den ikke længere er relevant – og slet dine slettede mails.

Læs mere om informationssikkerhed her