Under Sandet

Denne nyhed er publiceret den 26. November 2015

Nordisk Films nye satsning, ”Under Sandet”, er en benhård fortælling om minerydning langs Vestkysten i månederne efter Anden Verdenskrig.

Filmen er optaget i storslåede naturomgivelser i Varde Kommune, og netop de skønne landskabsbilleder er allerede blevet bemærket rundt om på verdens filmfestivaller, hvor Under Sandet for tiden går sin sejrsgang.

Kommunens rolle

Varde Kommune har støttet filmen i løbet af produktionen, og filmens handling er en del af den historie, der skal fortælles i det kommende bunkermuseum ved Tirpitz. Museet har købt kulisserne fra filmen, og den første store særudstilling på det nye museum i 2017 bliver netop historien om minerydningen efter krigen - med filmens kulisser som et vigtigt element.

Derudover har kommunen besluttet, at alle skolebørn i 9. og 10. klasse skal have biletter til filmen, da fortællingen er en del af vores lokalhistorie.

TV2 planlægger at fortælle om filmen i deres nyhedsudsendelse i aften kl. 22:00. I forbindelse med det indslag har TV2 været ved Vestkysten, hvor de blandt andet har talt med borgmester Erik Buhl om filmen.

Filmens handling

”Under Sandet” starter i maj 1945 få dage efter, at tyskerne har kapituleret, og danskerne er blevet befriet efter fem års besættelse.

Ved Anden Verdenskrigs afslutning lå der halvanden million livsfarlige miner i Danmark, som den tyske besættelsesmagt i løbet af krigen havde placeret under sandet langs den danske kyst for at forhindre en allieret invasion.

De miner besluttede de danske myndigheder, at de tyske soldater selv skulle fjerne, inden de tog hjem. Mange af disse soldater var meget unge mænd.

Fra maj 1945 og fem måneder frem blev i alt 1,4 millioner miner fjernet. Det foregik uden grundig træning, under stort tidspres og med udstyr, vi i dag ville finde utilstrækkeligt. Det udmøntede sig i 377 ulykker og kostede 214 mennesker livet.

Under Sandet får premiere i biografer landet over d. 3. december.

Se filmens trailer her: https://www.youtube.com/watch?v=bplXvG18De4