Tak til de mange der deltog i årets julekalender

Denne nyhed er publiceret den 28. December 2018

Vinderne i årets julekalender er nu fundet og her er de korrekte svar

Vinderne blev

Uge 1: Pia Nygaard

Uge 2: Henrik Kold

Uge 3: Marianne Kobbelgaard Meyer

Flest korrekte svar: Sarah Mikkelsen

Julekalender 2018 - de korekte svar:

1.    December

Spørgsmål: Hvem ejer data om en borger?

1c. Borgeren

2.    December

Spørgsmål: Hvilke data skal vi være særlige opmærksomme på at beskytte i Varde Kommune?

2c. Personlige oplysninger om borgere og medarbejdere

3.    December

Spørgsmål: Hvilke kategorier findes der af personoplysninger?

3b. Der findes 3 typer: Almindelige oplysninger, fortrolige og følsomme oplysninger

4.    December

Spørgsmål: Hvilke personoplysninger må du som ansat behandle?

4a. Alle data, der er lovhjemmel for eller som der er afgivet samtykke til at behandle

5.    December

Spørgsmål: Hvor må du gemme personoplysninger om borgere eller kollegaer?

5c. I de sikrede fagsystemer, hvor der er kryptering og logning

6.    December

Spørgsmål: Din nabo har snart rund fødselsdag og det vil I gerne fejre på vejen. Må du ved hjælp af et opslag i et fagsystem finde frem til den præcise dato for fødselsdagen?

6c. Nej, jeg må ikke slå oplysninger op, der ikke er nødvendige for min faglige opgaveløsning

7.    December

Spørgsmål: En borger har skrevet en mail til dig, hvor hun beder dig bekræfte en aftale med tid, sted og med en række personoplysninger om grunden til samtalen. Hvordan må du besvare denne henvendelse?

7b. Du kan slette alle fortrolige oplysninger i mailen og besvare den med en standard besked om, at du sender bekræftelsen via e-boks

8.    December

Spørgsmål: Du vil gerne bede en borger om samtykke til at indhente og dele personoplysninger. Hvad skal du være opmærksom på?

8a. Et samtykke skal altid være specifikt og tydeligt

9.    December

Spørgsmål: Må du efterlade arbejdsrelaterede dokumenter med følsomme personoplysninger på bagsædet af din bil?

9a. Nej. Dokumenter er ikke krypteret og bør derfor ikke efterlades uden opsyn.

10. December

Spørgsmål: Din kollega har lovet at besvare din telefon under din ferie. Hvordan aftaler I dette?

10b. Jeg viderestiller mit nummer til min kollegas telefon

11. December

Spørgsmål: Du har fået adgang til et nyt it-system. I en mail har du fået oplyst dit brugernavn (e-mailadresse) og dit password (Varde6800). Hvad gør du nu?

11c. Du logger på systemet og skifter din adgangskode til et password, som kun du kender

12. December

Spørgsmål: Hvordan laver man et godt og sikkert password?

12a. Vælg et password med mindst 8 bogstaver bestående af store og små bogstaver, tegn og tal

13. December

Spørgsmål: Hvad er en informationssikkerhedshændelse?

13a. En informationssikkerhedshændelse er en situation, hvor der ér en konkret risiko for, at it-systemer blokeres, fortrolige oplysninger om kommunen kan komme til uvedkommendes kendskab, eller hvor kommunen kan miste data og ikke kan genskabe den viden, de repræsenterer.

14. December

Spørgsmål: Hvad er forskellen på en hændelse og et brud indenfor informationssikkerhed?

14c. En hændelse er en situation, hvor data ikke er kompromitterede endnu. Et brud er en situation, hvor data allerede er kompromitterede.

15. December

Spørgsmål: Hvordan skal du reagere, hvis du oplever en sikkerhedshændelse?

15a. Udfyld indberetningsskemaet på voresvarde.dk og informer din nærmeste leder

16. December

Spørgsmål: Hvordan skal du reagere, hvis du oplever et sikkerhedsbrud?

16a. Udfyld indberetningsskemaet på voresvarde.dk og informer din nærmeste leder samt DPO

17. December

Spørgsmål: Du rejser dig fra din computer for at gå til møde. Hvad bør du huske?

17c. Du bør låse din computer og låse evt. papirer væk i et skab

18. December

Spørgsmål: Din kollega er gået til et møde. På hans bord står hans computer stadig åben. Hvad bør du gøre?

18a. Du bør låse den for ham med det samme

19. December

Spørgsmål: Du opdager, at der ved en fejl er sendt en mail til en række borgere, hvor de alle kan se oplysninger om de andre på en deltagerliste. Hvad bør du gøre?

19b. Du bør indberette bruddet til din nærmeste leder og udfylde skemaet på VoresVarde.dk

20. December

Spørgsmål: Hvilke opgaver skal Sikkerhedsudvalget i Varde Kommune løfte i forhold til informationssikkerhed?

20c. Sikkerhedsudvalget skal implementere den gældende lovgivning for informationssikkerhed i Varde Kommune og samtidig sørge for en oplysningskampagne til samtlige medarbejdere

21. December

Spørgsmål:  Hvad handler informationssikkerhed om?

21a. Beskyttelse af informationer om borgerne og medarbejdere i form af data

22. December

Spørgsmål: Hvilket slogan bruger Varde Kommune i vores sikkerhedskampagne?

22c. OMSORG – også digitalt

23. December

Spørgsmål: Du har printet en række dokumenter med personoplysninger om en borger. Hvad gør du med dem efter opgaven er løst?

23c. Du smider dem i en aflåst spand til makulering

24. December

Spørgsmål: Hvor skal du henvende dig, hvis du har spørgsmål vedr. GDPR og informationssikkerhed?

24c. Du kan læse mere på VoresVarde.dk. Ellers er du velkommen til at kontakte din nærmeste leder eller oprette en sag i Service Desk